ENERGY INNOVATION PARK

Alkmaar - Nederland

Media

Laatste nieuws

16.02.2018

Rode paprika’s in Heerhugowaard voortaan groen geteeld

Paprika’s telen met groene warmte. Vanaf eind 2018 is dit werkelijkheid voor Paprikakwekerij NH Paprika in Heerhugowaard. Het glastuinbedrijf wordt eind 2018 aangesloten op het HVC (huisvuilcentrale in Alkmaar) warmtenet waarmee het gasverbruik flink wordt geminimaliseerd. Beide partijen hebben daarvoor gisteren een overeenkomst getekend. Marcel Numan (NH Paprika): “Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd. Mijn bedrijf is hiermee klaar voor de toekomst”.

 

Verduurzaming glastuingebied Alton

“De aansluiting van de twee locaties van Paprikakwekerij NH Paprika levert een forse verduurzaming op, die jaarlijks gelijk staat aan de plaatsing van 60.000 zonnepanelen op het dak, aldus Arjan ten Elshof (directeur HVC). NH Paprika tekende woensdag 14 februari het contract met HVC voor de levering van warmte. Op basis van deze overeenkomst investeert HVC in het doortrekken van het bestaande warmtenet naar glastuinbouwgebied Alton. Daarmee kunnen de glastuinbouwbedrijven in Heerhugowaard straks met duurzame warmte hun kassen verwarmen. Dit is een belangrijke stap in het waarmaken van de ambitie van de ondernemers om in 2030 voor de teelt van gewassen geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen.

HVC warmtenet in Heerhugowaard

In maart 2018 starten de werkzaamheden voor het 8,5 km lange tracé richting tuinbouwgebied Alton. Eind 2018 is naar verwachting het volledige tracé gereed. “De geleverde groene warmte via het warmtenet levert een verduurzaming op voor de gehele gemeente Heerhugowaard. Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten”, aldus een trotse wethouder Monique Stam. “In november 2017 heeft de gemeenteraad zich gecommitteerd om de komende tien jaar tenminste 2.500 woningen aan te sluiten op het warmtenet”.

Paprikateler op volledig groene warmte

NH Paprika is met 11 hectare paprika’s en 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste gasgebruiker in het Altongebied. De aansluiting op het warmtenet levert een forse verduurzaming op, vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 4.000 woningen. “Waarschijnlijk ben ik daarmee in één klap de meest duurzame paprikakweker van Nederland en klaar voor de stappen die veel glastuinbouwbedrijven nog moeten gaan maken”, aldus eigenaar Marcel Numan die tevens voorzitter is van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL).

Enorme boost voor het gebied

Het Altongebied is de oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator samen met de ondernemers, provincie Noord-Holland, gemeente Heerhugowaard en Koggenland, Rabobank, HVC, Stivas, RVO en LTO aan het toekomstbestendig maken van het gebied. Volgens gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN is het warmtenet er gekomen dankzij de brede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven, die de handen ineen hebben geslagen voor verduurzaming van de glastuinbouw in het Alton-gebied. “De toekomst van dit

kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringloop tuinbouw te worden. De aanleg van het warmtenet is de grote doorbraak om het gebied toekomstbestendig te maken. Het perspectief op de komst van het warmtenet maakte al dat bedrijven meer geïnteresseerd zijn te investeren en ondernemers uit het buitengebied hierheen willen verplaatsen. In 2016 heeft dit geleid tot de vestiging van Gootjes Allplant en in 2017 heeft Verver Export zich in Alton gevestigd. Daarnaast zijn er nog vier bedrijven uit het buitengebied die graag naar Alton willen verplaatsen. Het bedrijf Amigo Plant heeft hiertoe in 2017 een kavel van 10 hectare in Alton gekocht. De aanleg van het warmtenet geeft dit gebied een enorme boost.’’

 


Delen >>

Downloads

In aanvulling op de website is meer uitgebreide informatie van Energy Innovation Park opgenomen in de digitale brochure en de losse factsheets van de organisatie. Op korte termijn verschijnen in deze rubriek onder meer interessante energie gerelateerde white papers en onderzoeksrapporten.

Energiebolwerk in Alkmaar

Artikel in Bedrijventerrein 1 – 2017

INVESTA

Brochure INVESTA – Nationaal Expertisecentrum Biomassavergassing

Brochure Energy Innovation Park

De digitale brochure van Energy Innovation Park biedt uitgebreide informatie over het project, de beschikbare faciliteiten en de omgeving.

Park

De digitale factsheet Park bevat onder meer uitgebreide informatie over de op Energy Innovation Park beschikbare kavels.

Locatie

De digitale factsheet Locatie biedt uitgebreide achtergrondinformatie over het unieke woon- en werkklimaat rond Energy Innovation Park.

Faciliteiten

De factsheet Faciliteiten biedt achtergrondinformatie over de specifieke technische kwaliteiten van Energy Innovation Park.

Bedrijven

Energy Innovation Park wordt omringd door bedrijven die zijn gespecialiseerd in traditionele en nieuwe vormen van energie. De digitale factsheet biedt een overzicht.

Energie en Innovatie in de regio

Energy Innovation Park ligt in een regio waar veel gebeurt op het gebied van energie innovaties. Download de brochure voor een overzicht.

DE INTERNATIONALE AANTREKKINGSKRACHT VAN NOO…

Elke twee jaar doet de Financial Times onderzoek naar economische topregio’s in Europa. Onder de naam “European cities and regions of the future 2014-2016” zijn

In Beeld

Het beeldoverzicht van Energy Innovation Park biedt een ruime hoeveelheid informatie over de bij het project betrokken bedrijven en organisaties. De content biedt daarnaast meer inzicht in het unieke woon- en werkklimaat van Alkmaar en omgeving.

© 2024, Energy Innovation Park   |   Partners: