22.03.2018normal

Regio Alkmaar heeft duurzaamste warmtenet van Nederland

Het warmtenet Regio Alkmaar dat ligt in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard, is sinds begin januari aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Hierdoor is de geleverde warmte voor alle aangesloten huizen en gebouwen 100% groen. In december 2017 is het warmtenet door de branche daarom uitgeroepen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland. Een bijzondere erkenning waar HVC en de vier gemeenten trots op zijn. Vandaag werd de aansluiting op de bio-energiecentrale bezegeld op een bijeenkomst in het Alkmaarse Van der Meij College.

Het warmtenet Regio Alkmaar dat ligt in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard, is sinds begin januari aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Hierdoor is de geleverde warmte voor alle aangesloten huizen en gebouwen 100% groen. In december 2017 is het warmtenet door de branche daarom uitgeroepen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland. Een bijzondere erkenning waar HVC en de vier gemeenten trots op zijn. Vandaag werd de aansluiting op de bio-energiecentrale bezegeld op een bijeenkomst in het Alkmaarse Van der Meij College. De bio-energiecentrale maakt duurzame energie en warmte door afvalhout en gedroogd slib te verbranden.

Directeur Duurzame Energie HVC Arjan ten Elshof: “Op dit moment zijn er zo’n 6.000 aansluitingen op het 30 kilometer lange warmtenet gerealiseerd en de komende jaren zal dit aantal worden uitgebreid naar ruim 15.000. Het effect daarvan is fors: één woning aansluiten op het warmtenet levert jaarlijks net zo veel terugdringing van CO2 op als 22 zonnepanelen op het dak. Wethouder Jan Nagengast (Alkmaar) is ook verheugd met de ontwikkelingen: “Het warmtenet breidt zich steeds verder uit, nu ook naar de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Steeds meer Alkmaarse woningen en grote gebouwen zoals het AZ-stadion, zwembad Hoornse Vaart, en het nieuwe poppodium Victorie, profiteren van het duurzaamste warmtenet van Nederland.”

Warmtenet regio Alkmaar van HVC past in rijksopgave naar een aardgasvrij Nederland

De toepassing van warmte levert een grote bijdrage aan de transitie naar een Nederland, waarin we het gebruik van aardgas steeds meer afbouwen. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat is een enorme opgave. Onderdeel van die opgave is een aardgasvrij Nederland; ruim 7 miljoen huishoudens moeten van het aardgas af. Aardgas draagt als fossiele brandstof bij aan de klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Gemeenten krijgen een belangrijke rol om deze transitie naar een gebouwde omgeving zonder aardgas te begeleiden. Wethouder Duurzaamheid van Heerhugowaard Monique Stam-de Nijs: “Heerhugowaard wil dat het warmtenet naast Zuidwijk en een gedeelte van Huygenhoek ook het Altongebied van warmte gaat voorzien, zodat de Heerhugowaardse glastuinbouwbedrijven hun energiebehoefte in een klap kunnen verduurzamen.”

 

Technici zijn hard nodig voor de energietransitie

Vandaag is het warmtenet Regio Alkmaar officieel aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst op het Alkmaarse Van der Meij College. Een toepasselijke locatie, omdat hier jongeren worden opgeleid tot de technici die nodig zijn de energietransitie te realiseren. Ten Elshof: “De groei aan banen in de technische sector gaat tien keer zo hard als in andere beroepsgroepen. De komende drie jaar komen er naar schatting zo’n 80.000 banen bij. Om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak, gaan we daarom in onze regio dit jaar op technische en middelbare scholen gastlessen verzorgen over de werking van het warmtenet en de energietransitie. Diederik Samsom (Strategisch adviseur HVC) heeft begin januari de aftrap gedaan met een les aan leerlingen van het Van der Meij College, waar we vandaag te gast waren.”

 

Samenwerken aan regionale aanpak

Op de bijeenkomst bespraken gemeenten, woningbouwcorporaties, HVC en andere belanghebbenden hoe we in de regio Alkmaar huizen en gebouwen kunnen ontkoppelen van het fossiele aardgas en aansluiten op duurzame, groene energiebronnen voor verwarming en warm water. De Alkmaarse woningcorporaties Van Alckmaer voor Wonen, Kennemer Wonen, Woonwaard en Woningstichting Langedijk riepen  tijdens de  bijeenkomst gemeenten, netwerkbeheerders en andere belanghebbenden op om gezamenlijk te werken aan een regionaal plan om dit te realiseren.  Bestuurder Pierre Sponselee van Woonwaard: “Als woningbouwcorporaties kiezen wij voor all electric of duurzame warmte. Voor nieuwbouw, maar ook steeds vaker als toepassing voor bestaande woningen. Door samen te werken met regionale partners geven we gezamenlijk uitvoering aan het Parijsakkoord. We gaan van gas los!”

 

HVC zelf ook los van aardgas

HVC zoekt voor de verduurzaming van haar eigen bedrijfsvoering ook naar verbeteringen om de  hoeveelheid aardgasgebruik te verminderen. De afgelopen jaren zijn al een aantal concrete stappen gezet; door het steeds verder verlagen van het aardgasgebruik in de afvalenergiecentrales en het verwarmen van de kantoren door eigen warmte in plaats van gas. De afgelopen jaren heeft HVC onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om het aardgasverbruik drastisch te beperken. Dit kan door gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het restafval. Het investeringsprogramma hiervoor wordt nu uitgewerkt. Hiermee loopt HVC gelijk op met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat die afgelopen maandag grote bedrijven opriep om versneld te stoppen met het gebruik van aardgas uit Groningen.

Delen >>